Bewegen en kanker

Je hoeft het niet alleen te doen.

Het voelt tegenstrijdig te gaan sporten als je ziek bent.

Tot voor kort was het advies bij kanker dat je rustig aan moest doen, zowel tijdens als na het behandeltraject. Nu moedigen medici bewegen juist aan. Het wordt steeds duidelijker uit ervaring en onderzoek dat bewegen de kwaliteit van leven van oncologiepatiënten kan verbeteren. Daarnaast zorgt fysieke inspanning voor mentale ontspanning. Je leert je lichaam weer stap voor stap te vertrouwen en weer van je lijf te houden.

De diagnose en dan…

Na de diagnose kanker duurt het enkele weken voor de behandeling start. In die weken kan nog veel worden gedaan om zo goed mogelijk fit te zijn en een betere conditie te krijgen. Ook wel prehabilitatie genoemd. Prehabilitatie houdt in dat de patiënt zo fit mogelijk is bij de start van het behandeltraject. Om zo de lichamelijke belasting te beperken en complicaties en bijwerkingen te verminderen. Want hoe fitter je bent voor de start, hoe beter je het behandeltraject doorstaat.

Spierkracht is levenskracht.

Uit eerder onderzoek is bekent dat er zonder extra beweging spierafbraak optreedt bij meer dan de helft van de patiënten. Gedurende de handeling neemt de spierkracht zelfs per week af. Kankerpatienten hebben last van spierafbraak gecombineerd met een slechtere opbouw ervan, gewichtsverlies, slechter lichamelijk functioneren, vermoeidheid, soms pijn en depressie. Dit maakt patiënten gevoeliger voor bijwerkingen en infecties, met minder kans op het volbrengen van de zware behandelingen. Door lichaamsbeweging groeit de spieropbouw en tijdens de behandeling behoud je hiermee je spierkracht. Met meer spiermassa heb je meer spierkracht en spierkracht is levenskracht!

Buiten bewegen op maat.

Bewegen zorgt voor een betere kwaliteit van leven en je herstelt sneller. Het geeft je weer vertrouwen in je lijf en het geeft je een stukje eigen regie in de hectiek waarin je bent beland. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en op je eigen tempo te bewegen. Het is echter lastig om te gaan sporten als je moe bent en geen energie hebt en eigenlijk ook niet weet wat je precies mag en kan doen. Toch is (ernstige) vermoeidheid geen reden om niet te sporten. Door op te bouwen en oefeningen voor kracht- en duurtraining te doen kun je de vermoeidheid juist verminderen. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is daarbij belangrijk. Zoek begeleiding om te gaan en te blijven bewegen. Het zal je steunen, stimuleren en motiveren. En doe iets wat bij je past, zo heb je plezier en hou je het vol.

Heb jij kanker en wil je graag bewegen maar weet je niet hoe en waar te beginnen?

Voor vrouwen met borstkanker is er in Dordrecht de mogelijkheid om deel te nemen aan Recovery run. Samen met lotgenoten (hard)lopen en werken aan conditie en kracht helpt om fysiek en mentaal fitter te blijven.Trainingen vinden in groepsverband plaats. Er wordt getraind in kleine groepen, waarin een veilige, respectvolle en gezellige sfeer voorop staat en er aandacht is voor jou als persoon. Bovendien stimuleren en motiveren de lopers elkaar in het bewegen. Een training duurt ongeveer 60 minuten en kan bestaan uit wandelen en hardlopen en wordt afgewisseld met kracht- en balansoefeningen. Hierbij wordt rekening gehouden met ieders niveau; niet kijken wat niet kan, maar wat vandaag wel lukt.

Ook is het mogelijk om 1 op 1 sessie te volgen. Buiten bewegen met plezier, zonder prestatiedruk, afgestemd op jouw mogelijkheden en wensen. We werken samen aan je fitheid, conditie en (veer)kracht, binnen de grenzen van wat je aankan.

Ik ben Gerda, lotgenoot en ervaringsdeskundige.

In de zomer van 2022 kreeg ik zelf de diagnose borstkanker. Naast trainer ben ik ongewild lotgenoot en ervaringsdeskundige geworden. Het buiten bewegen heeft mij enorm geholpen het behandeltraject goed door te komen en te volbrengen. Graag help en steun ik jou, want je hoeft het niet alleen te doen. Ik begrijp hoe moeilijk het is, hoe moe je je voelt, maar weet dat bewegen je echt helpt.

Hartelijke groet Gerda Pankras-Huiskamp

“Weet dat je sterker bent dan je denkt!

Blijf bewegen, maar doe het verstandig.

OVER RCVRY RUN

RCVRY RUN staat voor RECOVERY RUN

RCVRY RUN is in 2017 in Nijmegen opgericht door bewegingswetenschapper en marathonloopster Miranda Boonstra en staat voluit geschreven voor RECOVERY RUN.

Begin 2020 is gestart met het opleiden van RCVRY RUN trainers, zodat er een landelijk netwerk ontstaat van trainers die op een verantwoorde wijze vrouwen met (borst) kanker kunnen begeleiden tijdens en na het behandeltraject.

RCVRY RUN verzorgt daarnaast trainingen, clinics, presentaties, vitaliteitscoaching en (hard)loopsymposia voor vrouwen met borstkanker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *