Een burn-out is voor lieve sterke mensen!

Weet je dat vooral lieve, betrokken en plichtsgetrouwe mensen die altijd voor anderen klaarstaan opgebrand raken? 

Het gaat om doorzetters, sterke mensen die de signalen van hun lichaam negeren. 

Burn-out klachten komen vaker voor bij gevoelsmensen. Dit zijn mensen die zich emotioneel betrokken voelen bij hun werkzaamheden, die graag zorgdragen voor anderen en een groot empathisch vermogen hebben (Schaufeli & Bakker, 2013). Het lijkt er dus op dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van klachten.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Pak je taken en activiteiten thuis en op je werk zonder morren op en wil je die allemaal tot een goed einde brengen? Dat is een mooie eigenschap. Echter, het risico bestaat dat je te veel hooi op je vork neemt, omdat je altijd en overal een vinger aan de pols wilt houden. Misschien heb je zelfs de neiging om je met zaken te bemoeien waar je niet verantwoordelijk voor bent. Doe je dat en kun je niets delegeren? Dan bestaat de kans dat je jezelf zo op den duur voorbij holt en opgebrand raakt.

Zeer sociaal zijn

Wanneer je sociaal bent, maak je makkelijk contact met andere mensen, leef je je in en ben je begaan met hen. Vraagt iemand je om hulp? Dan schroom je niet om een helpende hand te bieden of een luisterend oor, zelfs als het je even niet uitkomt. Je potentiële valkuil? Je stelt je té sociaal op. Je negeert stelselmatig je eigen grenzen en zet je eigen behoeften keer op keer opzij om anderen het naar de zin te maken, te ‘pleasen’. Dat je op den duur uitgeput raakt, is dan niet vreemd.

Erg loyaal zijn

Als je loyaal bent, ben je onder andere toegewijd, trouw en eerlijk. Je bent er altijd voor anderen en komt je afspraken ook altijd na. De keerzijde van je loyaliteit kan zijn dat je over-loyaal wordt. Nee zeggen, wil je niet. Je blijft maar doorgaan. Ook als je te moe bent en geen tijd hebt. Je offert zelfs al je vrije tijd op om dingen gedaan te krijgen. Dat dat je gezondheid schaadt en je sloopt, is navenant.

Hoge mate van betrokkenheid

Je hebt bij wijze van spreken hart voor de zaak en voelt je sterk verbonden met wat er gebeurt. Dat kan zowel zakelijk als privé zijn. Maar let op, want ben je té betrokken? Dan laat je moeilijk los, cijfert je jezelf weg en gaat over je eigen grenzen. Opgebrand thuis op de bank liggen, is zeker een risico dat in het verschiet ligt als je té betrokken bent.

Perfectionistisch zijn

Wil je alles zo goed mogelijk doen en je zaken tot in de puntjes verzorgen? Ga je door waar anderen opgeven? Het gevaar van perfectionisme is dat je altijd het beste uit jezelf wilt halen. Niet alleen kost het je heel veel tijd, maar ook bakken met energie. Daardoor loop je een grote kans overbelast te raken.

Voor zover een aantal voorbeelden van persoonlijke eigenschappen die je kans op een burn-out kunnen vergroten. Uiteraard zijn er meer. Bijvoorbeeld moeite hebben met loslaten, jezelf opofferen, moeilijk om hulp kunnen vragen en graag de touwtjes in handen hebben.

Het is te kort door de bocht om te stellen dat je op basis van persoonlijkheidskenmerken kunt voorspellen of iemand een burn-out krijgt of niet. Het is echter wel zo dat sommige mensen een hogere kans hebben op het ontwikkelen van klachten. De manier waarop je met stress omgaat kan veel invloed hebben op de impact ervan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om beter om te gaan met stress, ongeacht wat voor persoonlijkheidstrekken of kenmerken je hebt.

  • Zorg goed voor jezelf door voldoende uit te rusten en voedzaam te eten. 
  • Beweeg! Bewegen is een hele goede manier om stress te verminderen, je energieker te voelen en beter te slapen. 
  • Oefen met het aangeven van je grenzen. Vraag een collega bijvoorbeeld of je op een later moment terug kan komen op zijn of haar vraag. Je kunt dan eerst goed nadenken of je tijd, zin of energie hebt om je collega te helpen.
  • Zoek steun in je omgeving. Praat met vrienden, familie of je collega’s. Vraag collega’s om hulp als je ergens niet uitkomt bijvoorbeeld. Of bespreek je gevoelens met een goede vriend(in).
  • Ontdek waar je energie van krijgt en wat je veel energie kost. Het is belangrijk dat hier een goede balans in zit.

Heb je het idee dat bepaalde eigenschappen je leven negatief beïnvloeden, veel energie kosten en je uit balans brengen? Zoek dan hulp. Wandelcoaching kan je helpen in beweging te komen en even stil te staan bij jezelf. Door coaching die wandelend in de natuur plaatsvindt kun je ontdekken wat je belemmert en onderzoeken waar je kracht ligt. Zodat je weer stevig, met vertrouwen en met plezier en geluk in het leven kan staan.

Lieve groeten Gerda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *